Om aan de GARANTIEVOORWAARDEN te voldoen is het uiteraard belangrijk dat u het isolatieglas volgens de norm NEN 3576 en de praktijkrichtlijn NPR 3577 plaatst. Ook het onderhoud dient u volgens deze richtlijnen uit te voeren. Deze richtlijnen staan uitvoerig beschreven op deze site.
De NPR 3577 is op een duidelijke manier door Kenniscentrum glas opgesteld.
Bij de plaatsing van isolatieglas, moet u een omtrekspeling van minimaal 4 mm aanhouden. Vocht dat via de onderdorpel bij de onderzijde van de isolatieruit kan komen, kan de randverbinding welke tussen de beide glasplaten zit, aantasten. Dit heeft na verloop van tijd zeker “lekkende” ruiten tot gevolg. Hierdoor verliest de isolatieruit zijn isolerende werking en tevens beslaat de ruit aan de binnenzijde van de isolatieruit. Als uw isolatieruit tussen de beide glasbladen beslaat is dit altijd een gevolg van een lekkende randverbinding.
Hoe brengt je PE band aan ?
PE band is er in verschillende afmetingen en kleuren. Volgens de richtlijnen moet de afmeting van 9×4 mm (breedte x dikte) worden gebruikt. In de praktijk wordt er veel 9 x 3 mm gebruikt. Het PE band dient u in de sponning aan te brengen en tevens op de glaslatten. Zorg ervoor dat er ongeveer 3 a 4 mm ruimte boven het band overblijft om dit later weer met kit te kunnen vullen. Het PE band heeft als functie om de kleine oneffenheden van kozijn en glaslatten op te vangen en tevens om dus ruimte te scheppen om later de kit in aan te brengen zodat deze voor een goede afdichting zorgt.
Hoe plaats je de Stel en Steunblokjes
Deze blokjes zijn er in verschillende breedtes en diktes. Indien u bij uw bestelling stel steunblokjes besteld, zorgen wij ervoor dat u de juiste maat krijgt. Het is erg belangrijk dat u de steunblokjes dusdanig plaatst dat de BEIDE glasplaten van de isolatieruit op de blokjes staan (dragen). Het belangrijkste doel van de stel en steunblokjes is om de ruit NIET in aanraking te laten komen met de sponning. Bij buitenbeglazing worden op de onderdorpel 2 wigvormige blokjes geplaatst. Indien hier niet aan voldaan wordt treedt na verloop van tijd, zeker lekkage op, omdat de mogelijkheid bestaat dat 1 van beide bladen gaat verzakken.
De steunblokjes worden aangebracht om te voorkomen dat de isolatieruit in aanraking komt met de sponning en om te zorgen dat deze niet gaat verschuiven door zijn eigen gewicht
De steun- en stelblokjes plaats je ongeveer 10 tot 20 cm uit de hoeken al naar gelang de grootte van de isolatieruit.
De steunblokjes zijn altijd in de wig of rechte vorm en in verschillende breedtes. Deze worden altijd gebruikt op de onderdorpel.
De stelblokjes hebben verschillende kleuren welke hun dikte bv 2 of 3 mm enz. aangeven.
Bij uw glas bestelling kunt u deze toebehoren mee bestellen. Haalt u uw glas op dan kunt u deze toebehoren direct meekrijgen. Bij levering van glas zal dit veelal apart worden verstuurd. Hiervoor betaald u extra verzendkosten.
Hoe moet isolatieglas geplaatst worden ?
Nadat de steunblokjes zijn aangebracht, (recht of in wig vorm) kunt u de isolatieruit plaatsen. Indien de isolatieruit de goede maat heeft, kunt u het glas dusdanig plaatsen dat er aan alle zijden evenveel (4 mm) ruimte overblijft. Tip; het is altijd handig als er een tweede persoon aanwezig is die de ruit op zijn plaats houdt terwijl de ander de stel en steunblokjes plaatst.
Hoe behoren glaslatten te worden aangebracht ?
Bij buitenbeglazing (glas wat vanaf de buitenzijde wordt geplaatst) moet de onderste glaslat altijd ventilerend zijn.
Dit kan een ventilatielat of een neuslat zijn. Als u besluit om een neuslat te gebruiken, moet u hiervoor bijvoorbeeld rubber blokjes van ongeveer 3 mm gebruiken zodat het eventuele vocht wat zich onder de isolatieruit bevindt weg kan lopen.
De zij en bovenlat kunnen met de gangbare glaslatten worden afgewerkt. Veel worden de gebruikelijke meranti glaslatten gebruikt van de maat 15 x 17 mm. Ook komt het regelmatig voor dat men bij een geringe sponnings diepte kiest voor het gebruik van platte glaslatten. Zorg er echter altijd voor dat de isolatieruit in de sponning staat en niet dat er 1 blad buiten de sponning steekt , daar het mogelijk verzakken van de ruit tot gevolg kan hebben, waardoor er een lekke ruit ontstaat.
Hoe moet ik de isolatieruiten afkitten?
Zowel de binnen als buitenzijde van de isolatieruit moet worden gekit. Dit noemt men ook wel de TOPAFDICHTING.De kit welke u gaat gebruiken moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De kit die u bij ons bestelt, voldoet aan die voorwaarden.
Belangrijk is het dat u bij binnen beglazing (ruit wordt vanaf de binnenzijde geplaatst) een zogenaamde HIELAFDICHTING toepast. Dit betekent dat u aan de binnenkant, aan beide zijden en de gehele onderkant een randje kit aanbrengt zodat het eventuele vocht aan de onderzijde van de isolatieruit NIET onder de glaslat door, uw woning inloopt.
De door ons geleverde kit kunt u zowel voor de topafdichting alsmede voor de hielafdichting gebruiken. De kit wordt in een aantal kleuren geleverd en is afhankelijk van uw smaak dan wel de kleur van het kozijn.
Voor behoud van uw garantie, moet u de topafdichting en het verfwerk goed onderhouden, zodat er geen vocht bij de beglazing kan komen.